SYS_OW
Sys_OW jest wysoko specjalizowanym systemem informatycznym wychodzącym naprzeciw współczesnym wymogom branży mięsnej. W sposób kompleksowy pozwala na kontrolę zarówno przepływu surowców i materiałów jak i poprawności i zgodności z normami procesów produkcyjnych.
System Sys_OW został stworzony w celu :
- Zautomatyzowania procesów ważenia surowców, półproduktów i wyrobów.
- Tworzenia dokumentów WZ, PZ, MM itp. przeważanych surowców, półproduktów i wyrobów.
- Zbierania danych o przeprowadzonych transakcjach (ważeniach).
- Ewidencjonowania i obsługi zgłaszanych przez klientów zamówień na towary.
- Informowania pracowników funkcyjnych o stanach i obrotach w poszczególnych magazynach.
- Udostępniania innym systemom eksploatowanym w przedsiębiorstwie danych gromadzonych przez Sys_OW.
- Automatyzacji inwentaryzacji i ważeń kontrolnych surowców, półproduktów i wyrobów w poszczególnych magazynach.
- Generowania zestawień zbiorczych i przekrojowych wg wzorów ustalonych z użytkownikami.
- Wspomagania użytkowników w wprowadzeniu polityki cenowej.
- Wystawiania dokumentów na podstawie protokołów ważeń.
- Identyfikacji partii towaru, począwszy od skupu a kończąc na wydaniu towaru do klienta.
- Obsługi hurtowni oraz sklepów firmowych.
- Obsługi magazynów wysokiego składowania.
- Rozliczania wydajności produkcyjnych z podziałem na poszczególne etapy.
Podstawowe moduły systemu Sys_OW :
Skup żywca i rejestracja poubojowa
-
- Rejestracja skupu zwierząt rzeźnych
- Kontraktacja i rozliczanie umów kontraktacyjnych.
- Kontrola poprawności numerów nadawanych w systemie IACS
- Możliwość wprowadzenia indywidualnych algorytmów rozliczenia z dostawcami zwierząt rzeźnych zarówno przy zakupie na wagę żywą jak i poubojową.
- Kontrola numerów IACS oraz tatuaży bezpośrednio na stanowisku klasyfikacji poubojowej.
- Możliwość rejestracji konfiskat częściowych i całkowitych.
- Faktury RR i dokumenty PZ na zakupiony żywiec.
- Możliwość automatycznego wystawiania Faktur RR i PZ zarówno na podstawie wagi żywej jak również poubojowej.
- Obsługa mobilnych punktów skupu żywca
- Zestawienia dla typów zwierząt rzeźnych, dostawców, producentów, organizatorów skupu.
- Wydawka półtusz i ćwierci wołowych na podstawie numerów ubojowych lub numerów kolczyków
Zakup surowców i materiałów do produkcji
- Zlecenia zakupu i kontrola ich realizacji
- Protokoły rozbieżności dla realizowanych dostaw
- Kontrola cen i terminów przydatności podczas przyjmowania dostawy
- Rejestracja numerów partii (nadanych przez dostawcę) w celu identyfikacji oraz określenia składu naszych partii produkcyjnych
- Kontrola progresji cenowej dla poszczególnych dostawców
Rozbiór
-
- Kontrola wydajności rozbiorów wg wzorów rozbioru
- Wydajności rozbiorowe
- Planowanie rozbiorów wg zapotrzebowań produkcyjnych oraz zamówień
- Kalkulacje rozbiorowe (z uwzględnieniem strat) w oparciu o ceny zakupowe, cennikowe lub przewidywane (rynkowe)
Produkcja
- Planowanie produkcji :
- Planowanie krótkoterminowe (Na podstawie zamówień, stanów magazynowych oraz możliwości maszyn i urządzeń) - ustalenie wielkości produkcji w poszczególnych asortymentach na wskazany dzień i na wskazaną zmianę
- Planowanie długoterminowe - ustalenie zapotrzebowania na surowce, przyprawy i dodatki w zadanym przedziale czasowym przy uwzględnieniu prognoz sprzedaży
- Receptury i kalkulacje cenowe produktów z uwzględnieniem technicznych kosztów wytworzenia (TKW) oraz kosztów ogólnozakładowych.
- Receptury wielopoziomowe (Solanki, masowanki, mixy przyprawowe)
- Zlecenia produkcyjne i kontrola ich realizacji
- Kontrola partii
- Kontrola poszczególnych procesów produkcyjnych (Nastrzyk, masowanie, nadziewanie, obróbka termiczna, dojrzewanie)
- Rejestracja wykorzystania maszyn, urządzeń i komór wędzarniczych
- Rozliczenie zespołów i brygad produkcyjnych
- Możliwość kontroli partii produkcyjnych na podstawie wózków, cymbrów lub poprzez odczyt kodów kreskowych i tagów RFID
- Możliwość rozliczenia partii produktu na podstawie rzeczywistych cen sprzedaży, jak też na podstawie rzeczywistych cen zakupu
Wydawka
- Wydawanie i kompletacja towaru na podstawie zamówień lub sprzedaż od ręki
- Bieżąca kontrola realizacji zamówień.
- Bieżąca kontrola poprawności realizacji każdego zamówienia
- Możliwość ustalania kolejności realizacji zamówień
- Bieżący podgląd na stany artykułów w magazynach wydawkowych
- Możliwość realizacji zamówień i wydawania towaru z kilku magazynów
- Możliwość jednoczesnej realizacji zamówienia na kilku stanowiskach wagowych
- Możliwość stosowania „nadważek” i odliczeń wagowych na opakowania lub przewidywane ubytki (mięso). Wielkość wszystkich korekt jest rejestrowana w systemie, co umożliwia ocenę ich prawidłowości
- Kontrola rotacji towaru (sygnalizowanie wagowemu, że są starsze partie towaru)
- Obsługa czytników i kolektorów danych
Zamówienia
- Tradycyjne przyjmowanie i rejestracja zamówień (telefon, Fax)
- Przyjmowanie zamówień drogą internetową
- Kontrola ilości przyjętych zamówień oraz ich realizacji w rozbiciu na :
- Handlowców, trasy, rejony, kierowców
- Odbiorców i płatników
- Przyjmujących zamówienie
- Wagowych
- Asortyment i grupy asortymentowe
- Podgląd na bieżący stan magazynów podczas przyjmowania zamówień
- Informacja o blokadzie przyjmowania zamówień od wybranego klienta np. z powodu zaległości w płatnościach
Fakturowanie i dokumenty FK
- Wystawianie dokumentów FK na podstawie protokołów.
- Różne formy wydruków dokumentów w zależności od wymagań klientów.
- Faktury zbiorcze (Na podstawie np. WZ lub paragonów fiskalnych). Faktury wewnątrzwspólnotowe (UE) i walutowe.
- Możliwość wystawiania faktur na podstawie paragonów fiskalnych.
- Automatyczne uwzględnianie funduszu promocji ARiMR.
- Automatyczne pobieranie i aktualizacja kursów walut.
Identyfikcja partii
- Unikatowość (niepowtarzalność) nadawanych numerów partii
- Możliwość odtworzenia listy zastosowanych surowców, półproduktów, przypraw, osłonek, itp. Dla każdego zlecenia produkcyjnego (nr partii)
- Możliwość odtworzenia pełnej historii operacji związanych z produktem.
- Możliwość odtworzenia listy odbiorców wyrobu z określonej partii produkcyjne
Kasa i windykacja
- Możliwość prowadzenia do 10 kas
- Bieżąca kontrola stanów kas
- Raporty kasowe
- Zestawienie zobowiązań i zaległości
- Możliwość automatycznego rozliczania dokumentów na podstawie plików z banków
- Zobrazowanie historii płatności w rozbiciu na płatników lub poszczególne dokumenty
Hodowla
- Prowadzona w oparciu o księgi hodowli
- Możliwość prowadzenia wielu ksiąg hodowli jednocześnie
- Definicja pozycji hodowlanej do pojedynczego zwierzęcia (bydło, kozy), grupy zwierząt (drób, trzoda) lub partii hodowlanej/zakupowej
- Jedna księga hodowli może zawierać wiele pozycji hodowlanych
- Rejestracja zdarzeń związanych z hodowlą :
- Zakup, sprzedaż
- Profilaktyka lekowa
- Dostawa pasz
- Ważenia kontrolne
Polityka cenowa
- Cenniki ogólne, grupowe i indywidualne
- Dwie ceny dla każdego towaru w cenniku : stała i tymczasowa (promocyjna) z ustaloną datą obowiązywania
- Promocje ogólne, grupowe i indywidualne
- Zindywidualizowane algorytmy wyznaczania cen
- Rabaty i narzuty na grupy asortymentowe
- Możliwość ustalania relacji pomiędzy cenami, narzutami i rabatami
- Kontrola dat obowiązywania udzielanych rabatów
- Możliwość negocjowania i ustalania cen na etapie przyjmowania i rejestracji zamówień (przez uprawnione osoby)
- Kontrola udzielanych rabatów i uzyskiwanych marż w rozbiciu na :
- Przedstawicieli handlowych
- Płatników i odbiorców
- Osób przyjmujących zamówienia
- Osoby odpowiedzialne za wystawianie dokumentów FK
Obieg pojemników
- Kontrola ilości (w rozbiciu na rodzaje) pojemników dla każdego dostawcy, odbiorcy, kierowcy
- Historia przyjęć/wydań pojemników
- Uzgadnianie salda pojemników na wybrany dzień
Etykietowanie
- Centralne projektowanie wzorów etykiet w zależności od :
- Etykietowanego towaru
- Rodzaju etykiety (pojedyncza, suma częściowa, zbiorcza, na karton …)
- Wymagań klienta, dla którego towar jest pakowany
- Możliwość podłączenie dwóch drukarek do jednego stanowiska wagowego (dwa różne rozmiary etykiet)
- Indywidualna konfiguracja typów i struktur kodów kreskowych
- Możliwość wykorzystania szerokiej gamy danych systemowych przy projektowaniu etykiet :
- Kod towaru (zakładowy, kontrahenta)
- Waga, cena wartość
- Skład, warunki przechowywania
- Daty produkcji, pakowania, przydatności
- Partie towarowe
- Możliwość korekty daty ważności w zależności od dnia pakowania (np. w piątek + 3 dni, sobota +2 dni)
Gospodarka magazynowa
- Bieżąca kontrola stanów magazynowych
- Inwentaryzacje i kontrola strat i ubytków.
- Wycena stanów magazynowych dla potrzeb księgowości.
- Historia realizowanych transakcji wejścia/wyjścia za dowolny przedział czasowy.
- Możliwość rejestracji kompensat stanów artykułów w ramach tej samej grupy (artykuły takie same lub podobne, różniące się np. tylko sposobem pakowania)
- Automatyczna (jeśli potrzeba) korekta ubytków (wychłodzenie, wycieki, rozwaga, itp.)
Rejestr wyjazdów
- Kartoteka kierowców wewnątrz zakładowych
- Kartoteka kierowców zewnętrznych
- Rejestr pojazdów wewnętrznych
- Rejestr pojazdów zewnętrznych
- Rejestracja i kontrola wagi wyjazdowej
- Automatyczne wystawianie rejestrów wyjazdów dla kierowców lub tras wyjazdowych
Magazyny wysokiego składowania
- Możliwość definiowania regałów, półek i pojedynczych miejsc w magazynie
- Zobrazowanie stanu magazynu /ilościowe, asortymentowe,../ z uwzględnieniem czasu składowania
- Kompletacja palet pod zamówienia
- Rozliczenie ubytków na składowaniu
- Możliwość raportowania usługi składowania, wybijania, załadunku, ...
Sklepy firmowe, hurtownie, oddziały
- Obsługa sklepów firmowych
- Zobrazowanie on-line stanów hurtowni i sklepów
- Zdalna kontrola cen oraz obrotu artykułów
- Zdalne składanie zamówień
- Kontrola realizacji dostaw
Raportowanie
- Wydruk raportu dla każdego etapu produkcyjnego
- Indywidulane podejście do wymagań Klienta
- Możliwość indywidualnego projektowania raportu przez Klienta
- Zestawienia do ARiMR, IJHARS, GUS…
- Dostęp do raportów z dowolnego miejsca i urządzenia